Skip to content
Gevulde Kerstkip met gepofte pompoen en Pommes Duchesse | Primo Grill Oval XL

Binnenkort is het ein-de-lijk Kerst. Je kan het niet vieren met al je vrienden en familie, dus die gevulde kalkoen laten we even links liggen. Maar een heerlijke Kerstkip voor 6 à 8 personen kan er wel in, toch? Maak er een geweldige Kerst van met dit heerlijke recept. Want zo’n hele gerookte én gevulde kip ziet er vet uit op de barbecue. Je gasten zullen onder de indruk zijn.

Ingrediënten:

  • Gevulde kip
    • 1 ontbeende kip
    • Pekel/brine (water, suiker en zout)
      • 2 liter water
      • 100 gram zout
      • 50 gram basterdsuiker
      • Kruiden zoals zwarte peper, tijm, rozemarijn …
    • 500 gram kippengehakt
    • 75 gram ontbijtspek
    • 2 eierdooiers
    • 30 gram gedroogde abrikoos
    • 30 gram gedroogde pruimen
    • halve appel
    • 100 gram paneermeel
    • 20 gram groene gepelde pistache
    • Scheutje cognac
    • 20 gram boter
  • Pommes duchesse
    • 1 kilo bloemige aardappelen
    • 4 eierdooiers
  • Gegrilde pastinaak
    • 1 butternut
    • 300 gram bloem
    • 150 ml water

Benodigdheden:

Bereiding

Bestel bij je slager een ontbeende kip. (Best een dag op voorhand vragen.) Heb je veel tijd of talent? Dan kan je de kip ook zelf uitbenen. Dat doe je zo.

Kip pekelen

Breng het water aan de kook, voeg het zout, de suiker en de kruiden toe en laat afkoelen.
Giet de koude pekel over de kip, zodat het volledig onder water staat. Laat het 3 tot 8 uur pekelen. Maak ondertussen de vulling.

Vulling

Snijd de appel in kleine blokjes en meng het met kaneel en een scheutje cognac. Snijd het gedroogd fruit in stukjes en hak de pistachenoten grof. Snijd het ontbijtspek in fijne reepjes.
Meng het gehakt met eieren en paneermeel.

Meng het gehakt met eieren en paneermeel.

Voeg de stukjes appel, gedroogd fruit, ontbijtspek en de noten toe. Kruid met peper en zout. Meng alles goed.

Kip vullen en opbinden

Leg de kip open met de velkant naar onder. Plaats de vulling op de kip en naai de rug toe met een opbindnaald en opbinddraad.

Je kan deze instructievideo bekijken vanaf minuut 4. In de video gebruiken ze een kalkoen, maar de werkwijze is hetzelfde.

Werk de kip af met een paar stukjes boter op de borst.

Gepofte pompoen

Meng het water met de bloem en een snuifje zout. Na wat kneden heb je een mooi deegje. Dat deeg kneed je rond de pompoen tot het helemaal ingepakt is.

Primo Grill

Maak de barbecue klaar voor indirect gebruik. Vul de firebox ongeveer voor de helft met houtskool. Gebruik kwalitatieve kolen, grote stukken houtskool dus. Leg er 3 aanmaakwokkels in en steek ze in brand. Zet de onder- en bovenkant volledig open tot de barbecue een temperatuur van 180°C bereikt.

Leg de pompoen in de kolen en het rookhout ernaast.

Daarboven leg je de hittereflectorstenen. Plaats langs één kant een rooster op de Primo en langs de andere kant de bakplaat. Laat de barbecue opnieuw even op temperatuur komen. Als de temperatuur stabiel blijft op 180°C kan je de kip op de rooster leggen.

Steek de kernthermometer in z’n kont en stel het in op 85°C. Als de thermometer aangeeft dat het die temperatuur heeft bereikt is de kip klaar. Dit duurt ongeveer 2 uur.

Pommes Duchesse

Wanneer de kip en de pompoen op de Primo liggen kan je de Pommes Duchesse klaarmaken. Schil en kook de aardappelen. Giet de aardappelen af wanneer ze gaar zijn en stamp ze fijn. Voeg de eierdooiers toe en wat peper en zout. Doe de puree in een spuitzak met een gekartelde spuitmond.

Leg bakpapier op een plank en spuit daar mooie bergjes aardappelpuree op.

Primo Grill

Wanneer de kip bijna 80°C bereikt kan je de Pommes Duchesse op barbecue leggen. Schuif het bakpapier met de bergjes puree voorzichtig op de bakplaat en sluit de barbecue opnieuw.

Laat de aardappelen ongeveer 20 minuten krokant worden op de Primo.

Serveren

Haal de kip van de Primo en verwijder de draadjes.

Snijd de billen er af en snijd de kip in sneedjes.

Breek de pompoen op en snijd het in de helft. Kruid met peper en zout en serveer met een lepel.

Haal de Pommes Duchesse voorzichtig van de barbecue en kruid met een snuifje zout.

Nog geen reactie, voeg je reactie hieronder toe.


Comments are closed for this article!

In verband met onze aanwezigheid op het Nationaal BBQ spektakel te Son en Breugel reageren wij sommige momenten wat later op uw barbecue vragen. 

Een bezoek aan onze showroom kan dit weekend alleen op afspraak. 

 
Bedankt voor uw begrip.
× Hoe kan ik je helpen?