Skip to content
Beenham op de PrimoGrill

Beenham op de PrimoGrill met sambalpeper en een Jack Daniel’s laklaagje
Bijgerecht geroosterde maiskolf en gegrilde roseval aardappels

Beenham op de primogrill is altijd leuk om te maken. Een gemakkelijk en super lekker recept.
Echte beenham is de ham met poot en een bot erin. Heerlijk voor grote gezelschappen Een spectaculair stuk vlees op een feestje. Nu worden de avonden weer donker en ik wil wat lekkers op tafel zetten voor 4 personen. Vanavond op het menu ‘t algemeen bekende ‘beenhammetje’.

Wat heb je nodig:

  • een indirect houtskoolvuur op de Primogrill van 180°C en een Kernthermometer
  • beenham of een dik stuk fricandeau van ongeveer 700 à 800 gram.
  • sambalpeper
  • Worcestershire saus
  • 1 chunk rookhout (soort maakt niet uit, proef je namelijk niet boven de 90°)
  • Jack Daniel’s barbecue sauce
  • 2 maiskolven
  • maldonzout
  • roomboter
  • Roseval aardappels
  • olijfolie

Smeer de beenham in met worcestershire saus. Laat even intrekken en kruid het hammetje rondom royaal met de sambalpeper. Dat plakt lekker vast aan de worcestershire saus. Optioneel een beetje olijfolie erover. Ga je de ham zo meteen bereiden dan laat je hem buiten de koelkast. Sambalpeper is een heerlijke pittige kruidenmelange van gekneusde peperkorrels, sambalpoeder, knoflook, tijm, peterselie en zout.

De voorbereiding van de primogrill:
De ovale vorm van de Primogrill met de verdeler is zeer geschikt om de beenham te bereiden. Door de verdeler heeft de barbecue twee zones. De ene helft vul je met houtskool tot aan de gaatjes. De andere helft laat je leeg.

Steek de primogrill aan voor indirect gebruik. Gebruik voor deze hoeveelheid 1 houtwol aanmaakwokkel. Als je wilt weten hoe dat moet, kijk op mijn blog  ‘Primogrill aansteken doe je zo’.
Laat de temperatuur oplopen naar 180°C. Leg het rookhout op de hotspot van de houtskool.

Leg de beenham op het indirecte gedeelte. Steek de kernthermometer in de ham. Stel de temperatuur in op 67°C. Doe de deksel van de primo dicht. Je hebt nu de tijd om de mais en aardappels voor te bereiden.

Terwijl de beenham ligt te roken en te garen, stoom je de maiskolven (10 à 15 minuten) . Snij ze in 4 stukken en smeer er een beetje olie op.

Kook de roseval aardappels bijna gaar. Snij ze 1x doormidden en bedruip met olijfolie en leg ze in een bbqvast schaaltje of skillet.

Zet het schaaltje roseval aardappels op het directe gedeelte van de primogrill als de beenham 65° is. Bak de aardappels even door. Daarna leg je de stukken mais erbij.  Draai de mais en aardappels een paar keer tot ze mooi van kleur zijn.
Intussen is de beenham op temperatuur. Haal de kernthermometer eruit.

Smeer het hammetje rondom in met Jack Daniel’s bbq sauce en schuif hem naar het directe gedeelte. Het Jack Daniel laklaagje grill je nog even rondom met open deksel. In dit stadium kan je de gerechten heen en weer schuiven. Op het directe gedeelte om bij te kleuren en op indirecte gedeelte om warm te houden.

Laat de beenham nog even rusten op een lauw plekje voordat je gaat aansnijden.
Maak intussen de maiskolf af met een klontje roomboter.  Bestrooi de aardappels en mais lekker met  maldonzout flakes.

Eet smakelijk!!

©Sjankookt

Comments are closed for this article!

In verband met onze aanwezigheid op het Nationaal BBQ spektakel te Son en Breugel reageren wij sommige momenten wat later op uw barbecue vragen. 

Een bezoek aan onze showroom kan dit weekend alleen op afspraak. 

 
Bedankt voor uw begrip.
× Hoe kan ik je helpen?