Skip to content
Gerookte zeebaars op een salade met Spaanse chips!

Roken op de Primogrill doe ik regelmatig. Het is zo lekker om zelf te roken. Vandaag neem ik zeebaars. (Neem ook eens makreel en gebruik hetzelfde recept).
Roken heeft het imago van grote rookkasten en grote porties (ook wel leuk). Maar op de Primogrill is het echt goed te doen voor de dagelijkse maaltijd!  Een handigheidje dat je snel kunt leren.

Gerookte zeebaars

Ingrediënten en benodigdheden voor 2:

  • Zeebaars 2 stuks (schoongemaakt en geschubd)
  • Pekelbad
  • Optioneel: laurierblad, rozemarijn, roze peper korianderkorrels, mosterdzaad
  • Ik heb sinds kort de Cookperfect in gebruik! (super)!
  • Eén Chunk appelhout.

Voorbereidingstijd:
Minimaal 3 uur om het pekelbad te maken en de vis te pekelen en te drogen.

Bereidingstijd:
Het roken zelf duurt ongeveer een half uur.

Maak een pekelbad van 2 liter water en 60 gram zout. Los het zout op in een halve liter water en vul aan met koud water tot 2 liter. (anders duurt het zo lang voordat het pekelbad is afgekoeld). Alleen zout is al genoeg, maar het is heel lekker om nog wat kruiden in het pekelbad te doen. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.

De zeebaars 1,5 uur in het  pekelbad in de koelkast leggen,

Goed afspoelen en afdrogen,

Tot gebruik minstens 1 uur in de koelkast laten drogen (mag langer). Door de droge huid trekt de rook er straks goed in.

Zeebaars roken stap voor stap:

  • Steek de Primogrill aan voor een indirecte bereiding op 100°C
  • Leg de zeebaars indirect op het rooster,
  • Steek de kerntemperatuurmeter achterin de kop van de zeebaars stel in op 62°C
  • Leg een chunk appelhout in de hotspot.
  • Sluit de deksel, het hout gaat onmiddellijk roken.
  • Na ongeveer een half uur is de vis klaar.

Maak een salade van:

  • Rucolamelange, tomaat, komkommer, gesneden lente-uitje
  • Een scheut olijfolie en een scheut appelciderazijn of sap van een halve citroen. Of je favoriete dressing (uit een flesje).

Fileer de vis en leg de stukjes bovenop de salade. Versier nog een beetje met dressing.

Maak eenpersoonsporties op een bord.

Trek een zak (Spaanse) chip open en leg op elk bord wat chips erbij.  In Spanje is het heel normaal om chips te eten bij een salade. Dat is vers gemaakt te koop op de markt en wordt als aardappelgerecht gegeten.

Eet smakelijk!  

Comments are closed for this article!

In verband met onze aanwezigheid op het Nationaal BBQ spektakel te Son en Breugel reageren wij sommige momenten wat later op uw barbecue vragen. 

Een bezoek aan onze showroom kan dit weekend alleen op afspraak. 

 
Bedankt voor uw begrip.
× Hoe kan ik je helpen?