Wat is plancha?

Kortom: veelzijdig, gemakkelijk en snel. Een plancha diner kan makkelijk uit 5 tot 8 gangen bestaan. De mogelijkheden zijn eindeloos en als je zin hebt in iets nieuws, probeer dan gewoon plancha.

Plancha is nog vrij nieuw in Duitsland. Echter heeft plancha in Frankrijk tot nu toe een grote populariteit genoten en volgens een bericht in het tv-programma France 2 heeft plancha daar al meer dan 25% van de barbecuemarkt in de sector gastoestellen ingenomen. Een reden hiervoor is dat open vuur bij de wet verboden is en barbecueën daar één van is. Plancha niet, dit omdat er eigenlijk geen vetvuren kunnen ontstaan. In het zuiden van Frankrijk wordt straks elk huis voorzien van een plancha en veel liefhebbers nemen dit type buitenkeuken mee van hun vakantie.

Grillen op een Spaanse wijze

Plancha is grillen zoals de Spanjaarden doen. De temperatuur zit op ongeveer 300 graden: De hoge temperatuur leidt tot andere reacties; een verschil dat je kunt proeven.  Plancha is snel en veelzijdig. Vlees-, groente- of vruchtensappen, bouillons, marinades, sauzen, room en alcohol worden er ijverig overheen gegoten. Vloeistoffen en vetten die niet verdampt of ingeslikt zijn, zullen wegvloeien, daarom zijn plancha’s uitgerust met vloeistof opvangbakken. Ingebrande plancha’s hebben geen olie nodig en zorgen samen met zijn korte kooktijden voor een lichte en gezonde keuken. De planoha is gemakkelijk schoon te maken, een glas water is al voldoende. Een plancha diner bestaat al snel uit 5 tot 8 gangen. De mogelijkheden zijn eindeloos en als je zin hebt in iets nieuws, probeer dan gewoon plancha.

* Plancha is voor woensdag: Je komt thuis, het is nog mooi weer, je wilt buiten grillen, de kast openen, pakken wat er staat en makkelijk klaarmaken op de plancha!

 1. Wat is plancha?
  Kort koken met een hoge temperatuur (280 – 300 graden) met toevoeging van een vloeistof.
 2. Het hoogtepunt: eenvoudige reiniging.
  Water of ijsblokjes, het Leidenfrost fenomeen transporteert restjes “naar boven”, welke gemakkelijk weg te schrapen is met een spatel.
 3. De Technologie verschilt met die van een grill apparaat
  Luchttoevoerregeling, brandersterkte, braadsterkte / opwarmtijd, vloeistofopvangbak.
 4. Chemische reacties:
  Sublimatie, meer zelden ook sublimatie (van het Latijnse sublimis = ”hoog in de lucht”, ”hoog in de lucht”) is de term die in de thermodynamica wordt gebruikt om het proces te beschrijven van de onmiddellijke overgang van een stof van vast naar gasvormig geaggregeerde toestand zonder vooraf vloeibaar te maken.

Het Leidenfrost effect

Leidenfrost fenomeen; Zelfs vandaag, hoewel wetenschappelijk verklaard, wordt een fysiek effect beschreven met het Leidenfrost effect, dat het vertraagde metabolisme omvat, d.w.z. de in de tijd verlengde verandering in de aggregatietoestand. Dit effect kan worden waargenomen bij een hete kookplaat, waarop een druppel water valt. Als de temperatuur van het oppervlak hoog genoeg is om een snelle primaire verdamping te bereiken, dan drijft of glijdt de waterdruppel op een dampkussen welke het isoleert van directe warmteoverdracht. De stoom zit gevangen onder de waterdruppel en ontsnapt slechts langzaam. Tegelijkertijd ontstaat er nieuwe waterdamp en glijdt de druppel als een hovercraft over het hete materiaal. Een kokende druppel water op een hete kookplaat drijft eroverheen zonder het aan te raken middels een stoomfilm.