Gietijzer onderhouden

Als je een gietijzeren pan goed behandeld, gaat hij decennialang mee. Hoe je dat doet, lees je in deze handleiding. Let op: We maken onderscheid in niet-geëmailleerd, geëmailleerd (glad en ruw) en pre-seasoned gietijzer. Pre-seasond gietijzer betreft pannen die al in de fabriek ingebrand zijn. Geëmailleerd gietijzer hoeft niet ingebrand te worden. Kijk goed in de handleiding van welk materiaal de pan is. Indien dit niet duidelijk is, neem dan even contact op met onze experts.

Het allereerst gebruik

Was de pan af met heet water en wat afwasmiddel en droog ‘m goed af. Pre-seasond en geëmailleerde gietijzeren pannen zijn nu klaar voor gebruik. Onbehandeld gietijzer moet eerst ingebrand worden. Door het gietijzer in te branden, zorg je ervoor dat de pan een eigen ‘antikleeflaag’ vormt en beschermd is tegen roest. Volg de stappen hieronder voor het inbranden:

  • Smeer de hele afgespoelde en gedroogde pan in met een heel dun laagje plantaardige en neutrale olie (ook de onderkant en de steel).
  • Zet de pan op zijn kop in een koude oven en stel de temperatuur in op 180 graden. Schuif e.v.t een plaat met aluminiumfolie onderin om druppels olie op te vangen. Laat de pan nu een uur in de oven zitten. Zet daarna de oven uit en laat de pan in de oven afkoelen. De pan is nu klaar voor gebruik.

Onderhoud

De pan moet altijd 5 min. op een lage stand opgewarmd worden, daarna mag de pan hoger en kan de olie toegevoegd worden. Omdat gietijzer de hitte opbouwt en vasthoudt, hoef je ‘m niet constant op de hoge stand te laten staan. Let goed welke soort olie of vet je gebruikt. De meeste plantaardige oliën en vetten zijn geschikt voor bakken op hoge temperaturen.

Niet-geëmailleerd en pre-seasond gietijzer moet altijd een beetje vettig gehouden worden, anders kan het gaan roesten. De pan mag absoluut niet worden schoongemaakt met sop. Gebruik een keukenpapiertje om het vet te verwijderen en spoel ‘m dan met heet water af. Zorg ervoor dat de pan compleet droog is voordat je ‘m wegzet en laat hem nooit in water weken. Verwijder aangekoekte resten goed. Lukt dit niet, kun je de pan met zout langzaam verwarmen. Het zout trekt het vuil uit de pan, waarna deze weer mooi schoon wordt. Toch roest? Geen zorgen: even opschuren met schuurmiddel en vervolgens de pan opnieuw inbranden.