Big Green Egg technieken

De geschiedenis van de Big Green Egg kun je meer dan 3000 jaar terug volgen tot in het vroege China.
Japanners hebben deze techniek overgenomen en het de Kamado genoemd. Dit betekent vuurhaard of oven. In de jaren na de 2e wereldoorlog hebben duizenden Amerikaanse soldaten deze Barbecue-Smoker© ontdekt en meegenomen naar Noord-Amerika.
De uitstekende smaak van de gegrilde gerechten had grote indruk gemaakt op de mensen en zo begon het succesverhaal van de Big Green Egg©.

De eerste Big Green Egg winkels openden in 1974 in Atlanta en de verkopers luisterden naar de wensen en de tips van hun klanten. Zo lukte het om, deze bijna perfecte gril techniek, nog beter te maken.
Zelfs techniek uit de ruimtevaart werd ingezet. De ingenieurs ontwikkelden ook een techniek, om de warmte vasthoudende eigenschappen verder te verhogen. Uw Big Green Egg weerstaat de hoogste temperaturen, hoger dan nodig, zonder schade te veroorzaken.
Naast de verdere ontwikkeling van de techniek, werden door de tijd heen nog meer verbeteringen doorgevoerd: het gebruik van zwaar metaal, betere scharnieren, een zware met porselein bekleedde gril-kern, een duurzame, niet verkleurende, gemakkelijk te reinigen porseleinen bekleding enz. Alles bij elkaar werden er 34 significante verbeteringen doorgevoerd, om de huidige hoge kwaliteitsstandaard te bereiken. 21 Jaar onderzoek en specialisering voor vervolmaking van dit product hebben de huidige Big Green Egg mogelijk gemaakt.

Een Big Green Egg biedt veel voordelen

U kunt de Big Green Egg met zeer weinig houtskool, gedurende meerdere uren, op de gewenste temperatuur houden.
In het binnenste van de Big Green Egg heerst, door de onovertroffen warmte vasthoudende eigenschappen van de keramiek wanden, een gelijkmatige en homogene hitte die het voedsel niet uitdroogt.
Met behulp van lucht schuiven en de verstelbare gietijzeren ontluchting regeling controleert u de temperatuur moeiteloos en precies van 50°C tot 400 °C.
De thermometer maakt het mogelijk om de temperatuur nauwkeurig te regelen.

Al deze eigenschappen maken het u mogelijk om bijna elk gerecht te bereiden op de door u gewenste manier, met een gelijkmatige en gecontroleerde hitte.

De Big green Egg kan het hele jaar gebruikt worden en buiten blijven staan.

De fabrikant garandeert (buiten breuk schade die niet door de temperatuur veroorzaakt wordt) een onbegrensde garantie op de keramische onderdelen.
De geglazuurde buitenkant, wordt minder heet dan de metaal-gril, wat het gevaar op brandwonden reduceert.
De Big Green Egg is, buiten een kleine hoeveelheid asresten, bijna zelfreinigend.
De geglazuurde buitenkant is zeer gemakkelijk te reinigen.

Zelf het Vilt vervangen

Voor de gebruikers onder ons die al langer een Big Green Egg hebben, komt dit waarschijnlijk bekend voor.

Na een jaar, bij sommigen pas na drie jaar, wordt het tijd om het vilt te vervangen.
Door de hitte wordt het vilt steeds dunner en je gaat een onprettig geluid horen als je de koepel iets te hard laat zakken.

Soms kan het vilt ook sneller verbranden, als je te heet hebt gestookt met de koepel open. Er kan vet op je vilt vallen dat gaat smeulen of bij sommige kleinere modellen kon tot vorig jaar bij hoge hitte de lijm loslaten.
Wat de oorzaak ook is: Het vervangen is een klusje dat tijd kost en netjes moet gebeuren.

Gereedschap

Als zo’n vilt er al meer dan een jaar opzit, dan zal het ook zeker geen sinecure zijn om de aangekoekte rommel van de rand af te schrapen.

Zorg dat je de volgende materialen in huis hebt:

Stanley-mesje en verfkrabber (of sticker-mesje).
Schuurspons.
Aceton of een industriële verf-reiniger.
Schoonmaak handschoenen of latex handschoenen.
Een steek- of dopsleutel nummer 13 of een bahco voor de moeren van de span-band.
Barbecue- of las handschoenen om de koepel aan te pakken.

Het Vilt en de lijm

Er zijn meerdere soorten: 1 soort voor mini/small/medium, 1 voor large en 1 vilt (of gasket) voor de Xl.
Er zijn twee merken hoge temperatuur vilten: Nomex en de BGE high heat Gaskets.
Deze zijn van zo goed als hetzelfde materiaal.

De hoge temperatuur vilten zijn wit gaan iets langer mee en zijn geschikt voor Eggs die vaak gebruikt worden om pizza te bakken en waarop veel wordt gegrild.
Deze vilten zijn nog niet via verkooppunten in Nederland te verkrijgen.

De normale vilt heeft zijn eigen plak-rand, bij de hoge temperatuur vilten zul je een aparte bus contactlijm moeten aanschaffen.

Wij raden 3M super 77 contactlijm aan, met een enkele bus kan je 3 vilten vervangen.

Demonteren

Voor je gaat schoonmaken is het belangrijk om de koepel uit de span-band te tillen en de span-band van de basis te verwijderen. Je kan de onderkant tijdens het schoonmaken in een nest laten staan, dit is ook beter voor de rug.

Bij het verwijderen en vastzetten van de koepel (dome) is het aan te raden om dit vanaf de Large met twee personen te doen, om beschadigingen te voorkomen.

Verwijder eerst de dop of de daisywheel en de koepel-thermometer.

Zet de Egg eerst helemaal open en draai daarna de bovenste span-band los met de steeksleutel, totdat je voorzichtig de koepel eruit kan tillen met de barbecue handschoenen.

Zet de koepel nu ondersteboven op een stevige tafel op een kartonnen ondergrond, nooit direct op een stenen ondergrond.
Ondersteun de omgekeerde koepel eventueel met een paar blokken om omvallen te voorkomen.

Draai nu de onderste span-band los en til deze van de basis.

Je kan de span-band en de veer nu eventueel onderhouden met kruipolie op de bewegende metalen onderdelen.

Schoonmaken

Nu is het even de mouwen opstropen, zorg dat je kleren aanhebt die vuil mogen worden..

Begin met eerst zoveel mogelijk oud vilt weg te snijden met je Stanley-mesje, probeer zo recht mogelijk onder je vilt te komen met het mes.

Hierna krabben met de verfkrabber of sticker-mes.

Doe de handschoenen aan en wrijf met een schuurspons de rand in met aceton.
Laat een paar minuten inwerken en nogmaals krabben.

Tenslotte nog een keer inwrijven met aceton en met de spons de laatste resten verwijderen.
De spons kan je nu waarschijnlijk weggooien.

Nu een nachtje laten drogen.

Bevestigen van het standaard vilt

Bij de normale vilten is het niet moeilijk, je moet wel een vaste hand hebben en secuur werken.

Loop met je vinger langs de rand om te kijken of het schoon, droog en vetvrij is.

Zorg dat de naden niet overlappen, dus bij de koepel rechts en bij de basis links. Vergeet alleen niet dat je koepel op z’n kop staat, oriënteer je aan het gaatje waar de thermometer doorheen gaat.

Begin aan de zijkant van je dome of basis.

Haal nu de beschermingslaag van de lijm-rand af en plaats het vilt rustig op de rand.

Zorg dat je meer naar buiten zit, als je over de binnenrand heen gaat, dan verbrandt dit vilt sneller.

Er mag een beetje spanning op zitten om het recht te houden.

Als je helemaal rond bent, dan snij je precies op de naad het vilt af en gooi de rest weg.

Na monteren van de koepel moet het er zo uitzien
Bevestigen van het hoge temperatuur-vilt

Het hoge temperatuur vilt moet voor gekrompen worden. Als je het niet doet, dan kan je kieren krijgen bij de naad.

Dit kan je op de dag van het schoonmaken al doen door het vilt 20 minuten in de droger op de hoogste stand te laten draaien of in de oven (probeer alleen om geen vet op je vilt te krijgen).

Het lijmen gaat ook anders, afhankelijk van de soort moet je de lijm 5 of 15 minuten laten drogen voor je het vilt erop bevestigd.

Het zit dan meteen muurvast!

Je spuit eerst de ondergrond in met de lijm.

Maak vooraf een half maantje van karton om te voorkomen dat er lijm-resten op de binnenkant van het keramiek komen (of bedek de binnenkant van de dome met oude kranten of iets dergelijks).

Leg nu de vilten ondersteboven op een schone ondergrond waar lijm op mag komen. De vilten zijn best lang, dus een lange kartonnen doos is een goed idee.

Spuit de vilten in met de lijm en wacht nu zolang als op de verpakking staat.

Zorg dat de naden niet overlappen, dus bij de koepel rechts en bij de basis links. Vergeet alleen niet dat je koepel op z’n kop staat, oriënteer je aan het gaatje waar de thermometer doorheen gaat.

Begin aan de zijkant van je dome of basis.

Zet je petje precies op en begin het vilt op de ondergrond te bevestigen, waarbij je moet bedenken dat er juist geen spanning op mag staan.

Om het verdere krimpen een beetje voor te zijn geef je juist een klein beetje meer ruimte, waardoor er zo nu en dan een vouwtje kan ontstaan.
Dat is niet erg, losmaken kan ook niet meer.

Het is beter als het aan de buitenkant een beetje overhangt dan aan de binnenkant (vanwege weg smeulen). Als je helemaal rond bent, dan snij of knip je de band ietsje ruim aan: Een beetje hoekig, maar dat trekt al snel weg.

Monteren

Monteren is in dit geval demonteren in de omgekeerde volgorde.

Plaats eerst de span-band recht op de basis, zorg dat er geen vilt tussen geklemd is.
Draai de onderste band stevig, maar niet helemaal aan.

Zet de koepel voorzichtig in de bovenste band (die staat scheef open).
Zorg dat de deuk op de rand ongeveer in het midden van het handvat uitkomt.

Sluit hierna de Egg.

Nu kan je de koepel centreren op de thermometer, voorzichtig schuiven, alleen als het vilt goed vastzit.

Hierna zorg je dat de afstand tussen bovenste en onderste band overal gelijk is.

Nu kan je de bovenste band stevig aandraaien, nog niet helemaal.

De dollar test

In Amerika doet men dit met een Dollar, wij doen het met een 5 Euro briefje.

Neem het briefje in de vingertoppen, open de koepel met de andere hand en sluit de Egg met het briefje tussen de nieuwe vilten.

Trek nu het briefje eruit, als je tegenstand voelt, dan zit het vilt goed.

Doe dit bij de hele rand.

Vooral achter bij de veer kan er nog een kier ontstaan.
Het is dan zaak om de afstand van de span-banden opnieuw te stellen.

Als je tevreden bent, dan draai je de span-banden tot maximum kracht.
De bout moet letterlijk buigen onder de spanning!